2016. március 1., kedd

Tartásjavító gyakorlatok

A légzésgyakorlatok résznél tárgyaltam röviden a helyes légzés fontosságát. Szorosan kapcsolódik hozzá a tartás is, mivel a padban ülő/görnyedő gyerekek még javíthatók, ami a helyes testtartást illeti. A gyakorlatokkal mozgásszervi károsodásokat előzünk meg, és ezt rendszerességgel beiktathatjuk a gyermek napirendjébe, hogy automatikussá váljon. Minden mozgásnevelési órának tartalmaznia kellene a helyes testtartás megőrzését vagy kialakítását célzó gyakorlatokat.
Az otthoni tanuláshoz vagy asztalnál végzendő munkához úgy válasszuk meg az asztal és a szék magasságát, hogy a helyes ülést és a helyes testtartást fel tudjuk venni.

A helyes ülés
A törzs a combbal, a comb a lábszárral, a lábszár a lábbal derékszöget zár be. A talp a talajon, a testsúly az ülőgumón van, a gerinc lazán, de nem hanyagul, a fejtető a mennyezettel párhuzamos, a karok a test mellett lazán. Ezekhez megfelelő magasságú szék szükséges.

A helyes állás
A lábfejek párhuzamosan, három ujjnyi távolságra, boka, térd, csípő egyvonalban, a hasizmok enyhe kontrakciójával a medence és a gerinc helyes tartása, karok lazán a test mellett, fejtető a mennyezettel párhuzamos.

A helyes fejtartás
A helyes fejtartás alatt a fejnek olyan helyzetét értjük, amelyben az arc középvonala függőleges és egybeesik a törzs középvonalával, a nyaki csigolyák pedig a fiziológiás görbületnek megfelelően tartják a koponyát.

Gyakorlatok
Zsámolyon ülve, a kezek a test mellett:
- törzsdöntés előre, hátra, középen megállni,
- hasizmokat megfeszítve az ágyéki szakaszt hátra domborítjuk, majd kissé előre,
- lapockazárással vállakat hátrahúzzuk, vissza lazára,
- fejhajlítás előre, hátra,
- karlengetés lazán előre, hátra.

Helyes állásban:
- testsúlyt előre-hátra, jobbra-balra helyezni,
- lábujjhegyre, talpra, sarokra és visszaállni,
- leguggolni, lassan felnyújtózni a fej vezetésével,
- egyik kéz hason, a másik kéz a keresztcsonton, és így az ágyéki szakasz helyes beállítása tükör előtt.


(Forrás: Országos Pedagógiai Intézet, Mozgásnevelés, in dr. Bernolák Béláné: Tartásjavító gyakorlatok. 1981., 33-35. p.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Gyerek/családi programok

- Fogaskerekűzés -> Gyermekvasút -> Hűvösvölgyi rét - BKV Hajókázás - Budavári Sikló - Állatkert - Normafa - Gesztenyéskerti ját...