2016. március 4., péntek

J-Ly gyakorlásához feladatok

1. Tollbamondás
A folyó felett sirályok szállnak. A part mentén gólyák köröznek. A gyerekek nézik a madarakat és ujjonganak, hogy itt a tavasz.
Kérdés: hol vannak a j és hol az ly-os szavak? Húzd alá!

2. Dobbants, ha j-ly szót hallasz!
ajándék, fütyül, dinnye, anya, folyó, ősz, fúj, esély, ejnye, korsó, koszos, haj, fahéj, szennyes, golyó, éjszaka, vessző, gereblye, együtt, fáklya, megy, sziszeg, poggyász, folyadék, egyik, banán, cserje, ananász, asztal, ajtó, csúszda, fej

3. Milyen j-betűs testrészeink vannak?
(haj, száj, ujj, lábujj, hónalj, kézfej, fej)

4. Szortírozás
Egy papírlapra írjuk fel a következő szavakat, majd vágjuk ki és keverjük össze. Menőbb, ha szórólapból a terméket vágjuk ki és azt szortírozzuk. Ennek hiányában akár mi, akár a gyermek megírhatja a szavakat.
Majd egy papírlapot osszuk három hasábra. Az első hasábba kerülnek azok a szavak, amikben nincs j-ly, a második oszlop a j-s szavaké, a harmadik az ly-os szavaké. A szétszortírozott szavakat vizsgáljuk meg újra, hogy jó csoportban vannak-e és ha igen, akkor írjuk be az oszlopokba.
cica, rózsaszín, zokni, kivi, margarin, gitár, lámpa, puding, virsli, túró, sütemény, citrom, túrórudi, pogácsa, szőnyeg, tök, májas, sajt, tej, majonéz, tojás, joghurt, olaj, jonatán alma, tejföl, gabonapehely, molylepke, bolygó, gólya, fagylaltkehely, bagoly, korcsolya, bólya
- Majd további gyakorlásként szortírozhatjuk még az alábbiak szerint, hogy jobban elmélyülnek a betűk: növény, állat, étel, édesség, sósak, ehető, nem ehető stb.

5. Milyen j-ly-os állatokat ismerünk?
bivaly, harkály, héja, jaguár, keselyű, lajhár, majom, papagáj, pulyka, sirály, varjú

6. Egészítsük ki!
AKADÁ_
PERSE_
SÚ_ZÓ
HA_Ó
HA_LAKK
HA_SAMPON
HE_ES
A_ÁNDÉK
A_TÓ
BA_NOK
BÉ_EG
DÍ_
GERGE_
GO_Ó
HAD_ÁRAT
KIRÁ_
KI_ÁRAT

7. A gyakorlatok végén írják le a gyermekek, hogy milyen szavakra emlékeznek, milyen szavakat említettünk a feladatok során. Lesni nem ér, a korábban használt papírlapokat dugjuk el vagy a füzetet csukjuk be.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Gyerek/családi programok

- Fogaskerekűzés -> Gyermekvasút -> Hűvösvölgyi rét - BKV Hajókázás - Budavári Sikló - Állatkert - Normafa - Gesztenyéskerti ját...