2016. március 1., kedd

Légzőgyakorlatok

Légzőgyakorlatokra azért van szükség, mert a gyermek/ek sokat ülnek, amellyel a tüdő picit "összepréselődik", valamint az üléssel a hát görnyedt, ezért kevesebb oxigén megy be, így az agynak is kevesebb jut. Éppen ezért nyissuk ki az ablakot, vagy hideg időben előtte szellőztessük át jól a helyiséget, és a következő gyakorlatokat végezzük el, természetesen a gyerekekkel együtt mi is! A légzésgyakorlatok segítenek még ellazítani és megnyugtatni mindannyiunkat.

Széken ülve, a karok a test mellett - az alaphelyzet
- fejet, vállakat kissé előre ejtve kilégzés; magasra nyújtózva belégzés
- fejet, vállakat kissé előre ejtve kifújjuk a levegőt, karokat oldalra nyújtva, lapockát zárva, belégzés
- fejet előre hajtva, vállakat kissé előre ejtve kilégzés, jobb karral oldalra nyújtózva jobbra kifordulás, fejjel kar követve belégzés (csípő nem fordul ki), a gyakorlatot mindkét irányba elvégezzük.
- a fejet picit megemelve kilégzés, mindkét kart oldalra nyújtva belégzés, karokat levegő benntartása mellett húzogatjuk hátrafelé, majd vissza a kiinduló helyzetbe, majd kilégzés
- helyes ülés mellett egyenletesen ki- és belégzéssel kísérve karkörzések, úgy, hogy hátrakörzésnél belégzés, előrekörzésnél kilégzés
- előre hajolva, messzire nyújtózva kilégzés, magastartásba nyújtózva belégzés

Játékos légzőgyakorlatok
Széken/padon ülve
- ki tudja egyszeri levegőkifújással a léggömböt messzebbre fújni?
- ketten egymással szemben lovaglóülésben helyezkedik el a padon; fej fölött labdadobás és elkapás. Kilégzéssel dobni, belégzésnél elkapni a labdát. A dobást magasra nyújtott karral indítjuk.

Talajon, sarokülésben
-  kúszóhelyzetben igyekeznek maguktól elfújni a léggömböt azzal a céllal, hogy a másikat érintse és magát végje. Egy érintés, egy hibapont. A nyertes természetesen az, aki a legkevesebb hibapontot szerezte.

Járás közben
- léggömbfújó verseny, akár időméréssel vagy hibapontszámlálással.


(Forrás: Országos Pedagógiai Intézet, Mozgásnevelés, in Győre Gyöngyi: Általános mozgásanyag. 1981., 28-33. p.)

Légzésgyakorlat óra előtt
Tegyük a kezünket a hasunkra, fújjuk ki a levegőt apránként, mint ha tollpihét akarnánk lebegtetni. Húzzuk ki magunkat! Vegyünk lassú, mély lélegzetet, felfújva a hasunkat, mint egy léggömböt. Kezünk emelkedik, ahogyan beszívjuk és lassan süllyed, ahogy kieresztjük a levegőt.
Ismételjük meg 3x


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Gyerek/családi programok

- Fogaskerekűzés -> Gyermekvasút -> Hűvösvölgyi rét - BKV Hajókázás - Budavári Sikló - Állatkert - Normafa - Gesztenyéskerti ját...