2016. március 10., csütörtök

Olimpia - csináljunk saját olimpiát! (osztálykirándulásra, táborozásra, sportnapra)

Mit tudunk róla?
Az olimpiai játékok több sportágat magába foglaló nemzetközi eseménysorozat.
Az első ókori olimpiai játékokat (görögül: Ολυμπιακοί Αγώνες [olimpiákoj agónész] i. e. 776-ban tartották a görögországi Olümpiában, és egészen i. sz. 393-ig rendezték meg, de ekkor Nagy Theodosius császár a kereszténység végleges megszilárdítása érdekében minden pogány rendezvényt betiltott, így az olimpiai játékokat is beszüntette – közel 11 évszázados fényes múlt után. Az újkori olimpiai játékok sora – az ókori olimpiák mintájára, 1503 év elteltével – 1896-ban Athénban kezdődött el.


Paralimpiák
1948-ban Sir Ludwig Guttman a II. világháború sérült katonáinak gyógyulását sportversenyekkel kívánta javítani. Ezért az 1948-as londoni olimpiával párhuzamosan sportversenyt szervezett különböző kórházak között. Ez a játék Kerekesszékesek világversenye néven vált ismertté, és évente rendezték meg. A következő 12 évben Guttman és számos segítője folytatta a versenyek rendezését a sérültek érdekében. Az 1960-as római olimpiára Guttman 400 sportolót vitt, hogy részt vehessenek az első paralimpián, amit azóta minden olimpiai évben megrendeznek, 1988-tól már a nyári olimpia rendezője biztosítja a helyszínt a sportünnep ezen rendezvényeinek. 1976 óta téli paralimpiákat is rendeznek, helyszínük 1992 óta egyezik a téli olimpiákéval.


 Rendezzünk saját olimpiai játékokat!

Készítsük el az érmeket, hogy az olimpiai játékok végére. A recept:
  • 20 dkg liszt
  • 20 dkg apró szemű só
  • 125 ml víz
  • 1-2 evőkanál étolaj
Ha kész az érem, akkor fessük be vagy fújjuk le  a megfelelő színű festékkel (arany, ezüst, bronz), és fűzzünk bele egy szalagot, hogy nyakba lehessen akasztani.

Készítsünk olimpiai zászlót a lengetéshez
Egy negyed fehér lepedőre fessük rá az olimpiai karikákat a megfelelő színekkel, majd rögzítsük egy partvis/seprűnyélhez. Máris lehet lengetni!
 
Az olimpiai játékok
 
Mindegyik szám végén dobogóra állás és érmeosztás. A játék végén az a csapat az igazi nyertes, ahol a legtöbb aranyérem van! Ők kaphatnak egy csapatkupát is.
1. Pókjárásban vannak a csapatok. Puha textillabdát dobálva próbálják kiütni/kidobni a másik csapat tagjait. Időre játsszák, vagy előre megállapodott létszámra csökkenéskor vége a játéknak. Aki saját csapattagot dob meg, az is kiesik. Figyelni kell!
2. Kötélen járás - földre fektetett kötélen kell végigmenni, aki lelép, kiesik. A csapatok delegálhatnak résztvevőket, így a csapatok is nyernek vele.
3. Kötélhúzás
4. Rákjárásban közlekednek a résztvevők. A csapattagoknak úgy kell összefogniuk, hogy egy résztvevőt a másik csapat tagjából teljesen körbevesznek, így ejtik ki. Időre játsszák vagy előre megállapodott létszámra csökkenéskor vége a játéknak.
5. Hármas oszlopsorban állnak a résztvevők, szorosan egymás mögött. A három oszlop inkább magasság szerinti elosztás legyen, hogy a kiemelkedés-mélység ne legyen akadály. Oszloponként 4-7 résztvevő. A fejük fölött adják hátra a labdát, úgy, hogy le ne essen. Az utolsó ember amikor megkapja a labdát, előreszalad, majd hátraadja. A leghátsó mindig előreszalad és adja hátra a labdát. Amelyik csapat leejti a labdát, kiesik, vagy mondjuk háromszor lehet leejteni csapatonként, majd a negyediknél a csapat kiesik.
6. Csapatokat alkotunk, csapatonként 5 fő körül legyen. Mindegyik csapat kap egy hula hoop karikát vagy homokba rajzolunk egy annak megfelelő nagyságú karikát. A karikák nagy távolságra legyenek egymástól. Mindegyik csapat a karikájától 3-4-5 méterre áll, a tagok kezében egy-egy tárgy. A feladat, hogy bekötött szemmel a karikához fussanak, tegyék bele a tárgyat és jussanak vissza a csapattagokhoz. Átadja a szemkötőt a következő versenyzőnek, majd ő is odafut a karikához, beleteszi a kezében lévő tárgyat és visszaszalad a csapattagokhoz, és így tovább. Amelyik csapat a leggyorsabban végez az a győztes.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Gyerek/családi programok

- Fogaskerekűzés -> Gyermekvasút -> Hűvösvölgyi rét - BKV Hajókázás - Budavári Sikló - Állatkert - Normafa - Gesztenyéskerti ját...