2016. március 16., szerda

Hallási emlékezet fejlesztése

Bevásárló lista
A résztvevők csoportban vagy párokban dolgoznak. A feladat:
Vásárolni megyünk, és mindenki mond egy valamit, amit szeretne megvenni. Sorban haladunk. Az első mond egy szót, a következő megismétli és ő is mond utána egyet, amit szeretne megvenni. A harmadik megismétli az elsőt és a másodikat is, majd ő is hozzá mondja a sajátját, és így tovább.
Saját rekord felállítása vagy az önmaguk teljesítményének túlszárnyalása is lehet cél.

Zenedoboz
Több egyforma dobozt szerzünk be (pl. gyufásdoboz). A dobozokba különböző apróságokat teszünk bele, pl.: bab, rizs, gyöngy, szög, rajzszög, borsó, sárgaborsó, tészta stb. Egyesével zörgetjük a dobozokat és megbeszéljük, hogy melyik hang mihez tartozik. Összekeverve a dobozokat, majd zörgetve ki kell találni, hogy melyikben mi van, melyik zörgéshez mi tartozik.
Nagyobb létszámú csoport esetén (pl. osztály) írja le mindenki, hogy mire tippel, majd a végén ellenőrizzük, hogy jót írtak-e le.

Ki zörög?
Az osztályteremben 4 gyermeket kiválasztunk, akik a terem négy sarkában álljanak meg. Kezükbe adunk egy-egy zörgős tárgyat (pl. zenedoboz, csörgősipka, sípoló állat) és a sarokban állók tegyék hátra a kezüket. Az osztály csukja be a szemét és a sarokban állók közül egy zörgessen a háta mögött. Az osztály némán mutasson a sarok irányába, ahonnan szerinte jött a zörgés.
Nehezíthetjük, ha egyszerre kettő zörgés hallatszik egyszerre.
Még egy nehezítés, ha egymás után szólnak a zörgések és az egymásutáni sorrendiséget kell megjegyezni. Először kettő zörög, aztán három, majd négy. A zörgő létszám bővíthető tetszőlegesen.

További játékok

– Állathangok felismertetése, a környezet, természet és hangszerek hangjai, hangok felismerése
szavakban, szavak szótagokra, hangokra bontása, szavak felismerése magánhangzóiból
– Ritmus visszaadás csukott szemmel
– Szavak gyűjtése, amelyek azonos hanggal kezdődnek
– Hány szót tudsz felsorolni, melyek úgy kezdődnek: ma…, ke… stb.?
– Társak hangjának felismerése csukott szemmel
– Erre csörög a dió! játék

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Gyerek/családi programok

- Fogaskerekűzés -> Gyermekvasút -> Hűvösvölgyi rét - BKV Hajókázás - Budavári Sikló - Állatkert - Normafa - Gesztenyéskerti ját...